Melegszik a laptop, forró levegőt fúj, magától kikapcsol a notebook, poros, laptop takarítás, tisztítás, karbantartás, újra pasztázás

szerző:Itech szerviz,Balu

Melegszik a laptop. Mi a teendő ilyenkor? Laptop karbantartás, laptop tisztítás hatékonyan.

poros ventillátorAz Ön laptop hűtője is így néz ki ha az elmúlt egy évben nem volt karbantartva.

Most ingyenesen is kérhető a laptop portalanítás, hűtőrendszer felújítás, mert nálunk a munkadíjat levásárolhatja. ( részleteket a laptop javítás ingyen cikkünkben a főoldalon )

A laptop notebook javítás sikeressége azon múlik mikor kerül be a laptop szervizbe. Ha napokig vagy tartósan így használjuk az elégtelen hűtés következtében olyan hiba is elő állhat, hogy nem lehet már gazdaságosan javítani a készüléket. (BGA VGA hiba, északi híd hiba, déli híd hiba stb... )

Ha nem rendelkezünk laptop szerviz tapasztalattal, ne álljunk neki házi módszerekkel kitisztítani, mert csak további károkat okozunk!

Nem mindegy melyik szervizbe viszi! Ha nem azonnal foglalkoznak vele és nem laptop szerviz akkor ne vigye oda!
Kérjen árajánlatot a fenti menüben!
8% kedvezmény mozgáskorlátozottak számára vagy fogyatékkal előknek. 5%kedvezmény nyugdíjasok, iskolák, orvosok, kórházak vagy kulturális intézménynek. Van olyan ismerőse, akinek jól jöhet ez az oldal? Kérem ossza meg vele. 

Megosztom

Miért nem úgy gyártják a laptop hűtését, hogy ne legyen vele VGA BGA videókártya gond?

Sajnos a laptop esetében egy kielégítő hűtő rendszer kialakításához nincs elég hely, valamint egyes esetekben úgy látszik, mintha nem is lenne ez cél és egy idő után garantáltan tönkremenjen a notebook.

Miért megy tönkre az elégtelen hűtés miatt a laptop vagy a laptop videókártyája?

Melegszik, forró, kerreg. Úgy látszik nyílt titok, hogy ezeket a hűtőrendszereket ( ventilátor, radiátor, hőcső, hőcsatoló paszta, stb... ) rendszeres időközönként portalanítani - karbantartani, egyes részeket felújítani ( ventilátor csapágy ) vagy cserélni is kell. ( hőcsatoló paszta egy év után egyszerűen kikövesedik és elveszíti a hőátadó képességét )

Azért beszélek nyílt titokról, mert ez akkor lenne korrekt, ha benne lenne a laptop gyártók által készített leírásban, de mivel nincs benne, ezért nagyon kevés felhasználó hozza el a szervízünkbe idejében a laptopot. Általában már csak akkor kerül hozzánk a notebook vagy laptop amikor már az elszennyeződés és a hűtés elégtelensége miatt keletkező hő károsítja az laptop videókártya vagy egyéb vezérlő IC-ket és ebben az esetben már jóval magasabb összegért lehet javítani a laptop készóléket vagy gazdaságtalanná válik a laptop javítás.

Mit tegyünk a laptop melegedés ellne? Hogyan tudjuk a laptopunk életidejét meghosszabítani?

Érdemes használattól függően évente vagy másfél évente behozni a készüléket a szervizünkbe egy átvizsgálásra, karbantartásra. Ilyenkor elő lehet adni, ha bármilyen meghibásodásra utaló jelet lehet taszaptalni a laptopnál. Minden jel utalhat valamire.

Milyen észrevehető jelei vannak ha nem jól működik a laptop hűtése, hűtő ventilátora?

  • kerregő hangot ad a venti,
  • melegszik, forrósodik, a szokottnál jóval melegebb a laptop,
  • nem megy a ventilátor, egy idő után felmelegszik és kikapcsol a laptopunk,
  • FAN ERROR hibaüzenetet ad a laptop és nem megy tovább a betöltés,
  • bekapcsolás után poros levegőt fúj a lapotop,
  • hangosabb a szokásosnál a ventilátor és melegebb is a készülék,
  • csíkos a kép, szétesik a grafika,
  • a videókártya feltelepítése után a kép furcsa, széteseik, de driver nélkül  jó a kép,

Elég a laptop ventilátor takarítás, portalanítás vagy szükséges a ventilátor javítás, hőcsatolók cseréje ( pasztázás ), radiátor tisztítás is szükséges?

A képen látható termál modult kell javítani vagy cserélni a ventilátorral és a hőcsatolókkal együtt. 

Ilyen esetben nem csak a hűtőt, hanem a teljes termál modult karbantartani illetve javítani kell.
Ezt használattól függően fél évente - évente célszerű elvégeztetni, mert ezzel a készülék életideje jelentősen meghosszabítható.

Számos típusú ventilátor létezik, de a legtöbbet fel lehet újítani. Ha tönkrement lehet benne motor cserélni vagy csapágyat cserélni és javítani. Némely esetben szükséges a hőcsövet is kicserélni, mert bár ritka esetben, de előfordul, hogy elmegy belőle a hűtőgáz és ekkor már nem képes arra, hogy átadja az elvezett hőt a nagy hőmérsékletű IC-től a ventilátorral hűtött radiátor felé. Ilyenkor a hő megreked a vezérlőnél és előfordulhat, hogy a hőmérséklet eléri 100-120 C fokot is, ami már karosíthatja az IC-t.

Amit biztosan minden esetben cserélni kell az a hőcsatoló paszta. Ennek is számos fajtája van, az évek során kitapasztaltuk melyik az a hőcsatoló paszta, ami az idő múlásával nem kövesedik ki olyan könnyen. Mi ez a laptop hűtés felújításánál ezt alkalmazzuk. Ez a paszta nagyon fontos, mert ez adja át az elvezetni kívánt hőt az IC-től a réz elvezető felé -  és ha már itt nem valósul meg a hőátadás akkor hiába a jó ventilátor, nem fog jól hűteni és a laptop hamar tönkremegy.

Laptop ventilátor melegszik forró


A következő javítás szükséges:
- termál modul hőcsatolók cseréje a BGA-n és a CPU-n,
- termál radiátor karbantartás,
- ventilátor karbantartás, csapágy javítás,
- hűtő gázszint ellenőrzés,
- hődiagnosztika, tesztelés
- szennyeződések eltávolítása,

 

Mielőbb juttassa szervizbe!

ITECH GYORS SZERVIZ
1074 Bp., Alsó erdősor 3
TEL:  + 36 70 317 25 18

Kérem segítse a munkánkat azzal, hogy a G+1 gombra kattint! A segítők között ajándékot sorsolunk ki!